• Zaterdag 26 juni gaat de Tour de France van start in de Franse havenstad Brest.
  • De Sloveen Tadej Pogacar gaat voor zijn tweede zege op rij en krijgt net als vorig jaar concurrentie van zijn landgenoot Primoz Roglic.
  • Onder de favorieten voor de eindzege zijn geen Nederlandse renners, al kan Wilco Kelderman misschien verrassen.

De Tour de France van 2021 had eigenlijk in Kopenhagen moeten starten, maar dat liep anders door – hoe verrassend – de coronapandemie.

Door het uitstel van het EK voetbal, waar Kopenhagen speelstad is, botste het wielrenfestijn met het voetbalfeestje. Dus ging de Tourstart dit jaar naar de Franse havenstad Brest en komen de renners volgend jaar alsnog naar Kopenhagen.

Deze Ronde van Frankrijk is sowieso bijzonder vanwege de start in juni. Die is met een week vervroegd om niet te overlappen met de Olympische Spelen in Tokio, die op 23 juli beginnen.

Deze zaterdag stappen 184 renners op de fiets voor een heuvelachtige eerste etappe in Bretagne. Drie weken en ruim 3.400 kilometer later finishen ze in Parijs.

Onderweg wachten onder meer twee beklimmingen van de legendarische Mont Ventoux en staan twee individuele tijdritten op het programma.

Wie zijn de favorieten voor de gele trui in 2021? De website Oddschecker houdt bij hoe verschillende wedkantoren de kansen van de renners inschatten. Wij lichten de top vijf eruit.

1. Tadej Pogacar

Tadej Pogacar. Foto: ANP/David Stockman

De Sloveen is pas 22 jaar oud, maar heeft al een Tourzege op zijn naam staan. De jonge klimmer reed vorig jaar een dijk van een tijdrit en pakte op de voorlaatste dag het geel.

In 2021 ging Pogacar vrolijk verder met winnen. Hij voegde onder meer de UAE Tour, de Tirreno-Adriatico, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Slovenië toe aan zijn palmares.

Grote vraag is of hij opnieuw kan zegevieren. Vorig jaar moest Pogacar bijna alles in z'n eentje opknappen. Dit jaar heeft zijn ploeg UAE Team Emirates geprobeerd een sterk team om hem heen te bouwen, met renners als Rafal Majka en Marc Hirschi.

Op papier staat Pogacar er dus beter voor, maar kan hij de druk en het geweld van de Nederlandse superploeg Jumbo-Visma aan?

2. Primoz Roglic

Primoz Roglic. Foto: ANP

Het had weinig gescheeld of een andere Sloveen was er in 2020 met de eindzege vandoor gegaan. Primoz Roglic startte met een voorsprong van 57 seconden op Pogacar aan de laatste tijdrit. Het bleek niet genoeg. Hij kwam in het eindklassement bijna een minuut tekort op zijn negen jaar jongere landgenoot.

Na de teleurstelling in de Tour de France won Roglic Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Spanje. In het voorjaar van 2021 stond hij op de hoogste trede bij de Ronde van het Baskenland en versloeg hij Pogacar. Kan hij dat herhalen in de Tour? Aan zijn ploeg zal het niet liggen. Die bulkt van de kwaliteit.

3. Geraint Thomas

Geraint Thomas. Foto: EPA/Sebastien Nogier

Thomas is een van vier Ineos-renners die kans maakt op de eindzege. De 35-jarige Brit won de Tour in 2018 voor de Nederlander Tom Dumoulin. Een jaar later werd hij tweede in het algemeen klassement.

In 2020 verscheen hij niet aan de start in Frankrijk, maar koos voor de Ronde van Italië. Die verliet Thomas al na drie etappes. Hij liep een breuk in zijn bekken op bij een valpartij.

Dit jaar verloopt tot nu toe op rolletjes voor Thomas. Hij won de Ronde van Romandië en stond op het podium in Catalonië en bij de Dauphiné. De 58 tijdritkilometers in de Tour dit jaar zijn relatief veel ten opzichte van voorgaande edities. Dat speelt Thomas, die een verleden heeft als baanwielrenner, in de kaart. Maar dan moet hij wel afrekenen met andere topfavorieten in zijn eigen team.

4. Richard Carapaz

Richard Carapaz. Foto: EPA/Gian Ehrenzeller

Richard Carapaz is een van die kanshebbers van Ineos om het geel de pakken. De 28-jarige Ecuadoraan won de Ronde van Italië in 2019 en eindigde vorig jaar als tweede in de Vuelta. Bergop is hij een van de sterkste renners, zoals hij in juni liet zien in de Ronde van Zwitserland die hij winnend afsloot.

Carapaz deelt het kopmanschap met Thomas. De koers moet uitwijzen wie van de twee boven komt drijven. Grote vraag is hoe Carapaz presteert tegen de klok. Zijn tijdrit is naar eigen zeggen flink verbeterd. Dat mag hij in de vijfde etappe bewijzen, als er een tijdrit van 27 kilometer op het programma staat.

5. Richie Porte

Richie Porte. Foto: EPA/Guillaume Horcajuelo

De eerste negen keer dat Richie Porte meedeed aan de Tour de France kende hij behoorlijk wat pech. Maar vorig jaar viel alles ineens op zijn plek. De Australiër eindigde als derde als kopman van Trek-Segafredo.

Dit jaar is de 36-jarige 'Tasmanian Devil' teruggekeerd bij zijn oude team, Ineos (het voormalige Team Sky). Hij werd gehaald als superknecht, maar kwam in de Dauphiné als winnaar over de streep, voor zijn teamgenoot Geraint Thomas.

Het tactische spel tussen Ineos-renners zal bepalend zijn voor de kansen van Porte. De ploeg heeft met oud-Giro-winnaar Tao Geoghegan Hart nog een vierde renner die hoge ogen kan gooien in de strijd om het geel. Uiteindelijk moet het sterrenensemble van Ineos gedurende de Tour één iemand naar voren schuiven voor het klassement. Dat kan Porte zijn, maar dan moet hij wel op de fiets blijven zitten.

Zijn er Nederlandse favorieten?

Wilco Kelderman. Foto: EPA/Luca Zennaro

Veertien Nederlanders vertrekken zaterdag in Brest voor de drieweekse tocht door Frankrijk. Daarvan worden twee namen gerekend tot de kanshebbers voor een goede klassering in de eindrangschikking.

Wilco Kelderman is kopman van de Duitse ploeg Bora-Hansgrohe. De 30-jarige renner werd in 2020 verrassend derde in de Giro. Hij verloor toen pas in de laatste bergetappe de roze leiderstrui. In de Tour mikt Kelderman op een plek in de top vijf.

Steven Kruijswijk reist ook af naar Frankrijk met ambities. De Jumbo-Visma-renner eindigde in 2019 als derde in het algemeen klassement, maar moet nu in dienst rijden van kopman Roglic. Toch denkt de 34-jarige Kruijswijk dat hij nog een topprestatie kan leveren.

Ook Bauke Mollema hoopt als kopman van Trek-Segafredo een zo goed mogelijk klassement te rijden.

Tom Dumoulin doet niet mee. De Limburger, die onlangs zijn comeback maakte na een sabbatical, richt zijn pijlen op de Olympische Spelen. Daar wil hij een medaille veroveren op de tijdrit.